Блоги

На шляху до Зустрічі...

Всі люди свідомо чи несвідомо прямують життєвими шляхами до найважливішої Зустрічі з Отцем, котра стає підсумком всього пережитого. Тому наші повсякденні зустрічі є підготовкою до тої Останньої. Хочу, щоб і наші зустрічі в цьому блозі стали допомогою в цьому приготуванні! Тому запрошую до коментування і дискусій.

  • Головна
    Головна This is where you can find all the blog posts throughout the site.
  • Мітки
    Мітки Displays a list of tags that has been used in the blog.
  • Блогери
    Блогери Search for your favorite blogger from this site.
  • Увійти

і знову... про Милосердя

Posted Автор: Створено: в KMC
  • Font size: Larger Smaller
  • Переглядів: 6017
  • Підписатися на оновлення
  • Друкувати

Почався Рік Милосердя. Ювілейний Рік поза чергою. Може, власне, це дуже корисно зрозуміти. Милосердя є поза чергою! І мета цього року записана в його гаслі: "Будьте Милосердними, як Отець". Звичайно, треба ставати милосердними, але ж часто виявляється, що ми уявляємо собі милосердя згідно з нашими мірками, або і взагалі не уявляємо, що це таке...

А щоб бути милосердними, як Отець важливо постійно заглиблюватись в роздуми над тим, яким Милосердним є наш Отець. І ніколи ми не зможемо збагнути до кінця яким є Боже милосердя, як неможливо зрозуміти істоту самого Бога. І ці роздуми позаяк не є справою легкою і приємною, тому що перш за все, для зустрічі з Божим милосердям треба визнати власну грішність. І це визнання не має нічого спільного з пафосною декларацією "я - грішник". Визнати себе грішником, це значить передусім самому собі визнати власну слабкість і незначущість. А це вже змінює спосіб буття з іншими. Людина, яка серцем сприйняла і визнала цю правду, не буде за будь який кошт переконувати інших в своїй правоті і непогрішимості.

Добрим прикладом є цар Давид, який незважаючи на свої успіхи, своє становище, завжди вмів однак визнати свою провину. Він не ставив себе понад інших, але знав хто він є насправді, бо пізнав велич Бога. І саме в цій правді про нас назустріч виходить Милосердя Боже, яке є непропорційною відповіддю на нашу грішність і неміч. Цей досвід є переломним для тих стереотипів, з якими часто нам доводиться жити в повсякденному житті: щоб бути успішним треба бути сильним, нічого немає безкоштовно і так далі. Бог нас любіть не тому що ми сильні і успішні, а всупереч нашій слабкості. Його милосердя не є нагородою за добру поведінку, за те, що доказали Йому щось чи виконали якусь обітницю, а навпаки. Милосердя потрібне бідним, хто не має чим похизуватись, хто не заслуговує на жодні нагороди.

Можна сказати, що милосердя - це ознака того, що Бог "змирився" з нашою грішністю, не вимагає і не очікує від нас надзвичайних перемог, просто дозволяє нам бути тим, ким ми є. І вже Його благодатна любов поступово нас перемінює. Перемінює в милосердних, як Отець. Це означає, що і ми стаємо здатними дозволити іншим бути такими, якими вони є. Відмовляємось від того, щоб перевиховати всіх хто поруч (починаючи з самих себе) згідно з власним уявленням про досконалу людину.

Це врешті звільняє від внутрішньої напруги, від того, щоб завжди перед собою і іншими бути взірцевим експонатом. Знаючи, що Бог нас любить з усіма нашими гріхами і вадами, можемо дозволити собі комфорт не вдавати з себе когось непорочного. І можемо таким милосердним поглядом дивитись на інших. Тих, хто нас дратує своєю недосконалістю, може безбожністю чи корумпованістю, стаємо спроможні полюбити так, як любить Бог, намагаючись з усіх сил змінити силою... безкорисливої любові. Не так, як буває людина - криками, погрозами чи фізичною розправою намагається допровадити інших до святості. Бог не кидає блискавки з неба (як неодноразово нам би хотілось), але залишає вибір кожному, не викреслюючи передчасно нікого з книги життя.

Тож хай будемо милосердними як Отець. Нехай Його Милосердя торнеться спочатку наших сердець!

Tagged in: милосердя
Відстежити посилання URL цього запису блогу
Священик Харківсько-Запорізької дієцезії. Рукоположений в 2008 році. Нині студент Папського Університету Святого Хреста в Римі.
  • Комментарі поки що відсутні

Залишити Ваш коментар

Гість Вівторок, 27 червня 2017
 
 
 

Авторизація

Підписатись на розсилку