Молитовник

Молитва хворого про благословення

Господи Ісусе Христе, будь при мені, щоб захистити мене; будь у мені, щоб укріпити мене; будь поряд зі мною, щоб охоронити мене; будь попереду, щоб вести мене; будь навкруги мене, щоб пригорнути мене!

Всемогутносте Отця, допоможи мені в немочі моїй!

Молитва до Богоматері Неустанної Допомоги за хворого

О Богородице, Мати Неустанної Допомоги! Твій Син, якого Ти тримаєш на руках, вислуховує кожне Твоє прохання. Попроси Його також за хворого, за якого я нині смиренно молюся до Тебе. Скажи лише слово – і хворий видужає. Не відмовляй мені в цій благодаті. Хворі мають особливе право на Твою доброту. Проси Ісуса, щоб Він зберіг таке дороге нам життя. Ти сама будь для хворого добрим і милосердним лікарем, бо при Твоїй допомозі до нього обов’язково повернуться втрачені сили. Однак якщо Бог, який має владу розпоряджатися нашою долею, вирішив інакше, то Ти, о Матір, пам’ятай про хворого і дай йому сили смиренно випити келих гіркоти й спокійно здатися на волю Всемогутнього Бога. Додай йому терпеливості, спокою і бережи від розпачу.

Маріє! Ти така могутня, Ти можеш нас утішити. Вислухай нас милостиво й допоможи нам. Амінь.

Молитва за тих, хто в нещасті

Боже, Ти – наш притулок у бідах, що даєш силу, коли ми знемагаємо, і утіха, коли ми сумуємо. Помилуй слуг Твоїх N i N, і нехай знайдуть вони, з милосердя Твого, спокій і визволення від тягарів. Амінь.

Після одужання

Господи, Боже, Владико життя і смерті, якими словами можу я подякувати Тобі за подароване мені зцілення від хвороби?! Твоя спасенна десниця вилікувала мене, позбавивши болю, страждань і страху смерті.

Славлю і величаю, Господи, Твою життєдайну і чудодійну силу. Дякую Тобі за Твоє безмірне милосердя, яке не за заслугами моїми Ти проявив до мене. Благаю Тебе, навчи мене цінувати дароване Тобою життя і піклуватися про блага душі моєї не менше, ніж про здоров’я тіла; навчи мене уникати гріха і завжди дотримуватися Заповідей Твоїх, щоб досягти вічної радості в Царстві Твоєму. Амінь.

Молитва за хворого в родині

Боже, прошу Тебе за нашого хворого (нашу хвору) N. Поглянь на страждання його (її) тіла і душі i вияви йому (їй) своє милосердя. Вчини, щоб він пізнав (вона пізнала) міць Твоєї доброти, і в здоров’ї та радості міг (могла) повернутися до нормального життя. Однак, поки хворіє, зміцни в ньому (ній) глибоке уповання на Твою волю.

Нам, його (її) близьким, допоможи оточити його (її) сердечною опікою і розумінням. Господи Ісусе, який за свого життя так охоче відповідав на прохання про зцілення, ми довіряємо Тобі нашого хворого (нашу хвору). Маріє, Зцілення хворих, візьми його (її) під свій материнський покров. Aмінь.

Про благословення в прийманні ліків

Боже, Ти предивно створив людину, a ще більш предивно її відновив, Ти дав її теж різноманітні засоби для лікування різних хвороб, що тримають смертних людей в узах; подивись милостиво на наші благання і вилий своє святе благословення з неба на ці ліки, щоб кожен, хто вживатиме їх, отримав здоров’я душі і тіла. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Молитва хворого

Ісусе, Сину Божий і Сину Людський, Tи зазнав болю і страждань, Tи ніс хворим полегшення та здоров’я. I я, страждаючи від хвороби, скеровую очі і серце до Тебе. Змилуйся наді мною, пом’якши мої страждання, уділи світла, щоб я краще міг зрозуміти сенс болю та хвороби. Дай мені силу витривання і підтримуй мою надію. Скеруй мої думки до вищих справ i вічної істини, допоможи мені зрозуміти волю Божу. Благоволи повернути мені сили і здоров’я. Через Тебе і в Тобі, стражденний Спасителю, єднаюся з усіма стражденними членами Містичного Тіла, Твоєї Святої Церкви, i мої скорботи жертвую на Твою славу і за нашу Святу Церкву. Aмінь.

 

*

Отче, важко мені казати: «Нехай буде воля Твоя». Я пригноблений, і бракує мені відваги. Все, що в моєму житті було, здається мені далеким: люди, які оточують мене, моя робота, мої щоденні заняття. Господи, хоча бракує мені відваги, хочу вимовити своє «так» – я погоджуюся на те, що є, на мої скорботи, на мою слабкість; мою безпорадність хочу переносити так, як умію. Дай, щоб мої страждання не були даремні. Нехай буде Твоя воля. Твій Син на хресті дав нам приклад того, що вони не даремні. Отче, благослови мене. Благослови також усіх, хто робить мені добро і допомагає. Благослови усіх, які страждають так, як я. І якщо Ти хочеш, то зціли мене і моїх співбратів, які страждають. Aмінь.

Молитва про зцілення душі

Господи Ісусе, я молюся за свою душу. У ній відображені всі наслідки гріха. Через це я часто відчуваю себе знервованим і роздратованим, неспокійним і мстивим. Погані звички пустили коріння у моїй душі. Там залишилися знаки від ран, через що мені важко любити свого ближнього. Через різні переживання, які мав у житті, я став дуже недовірливим. О Господи, очисти мою підсвідомість. Увійди глибоко в неї зі своїм світлом, так щоб темрява не поглинула її. Силою своєї благодаті торкнись глибин моєї душі, яка є в’язнем матеріальних речей і звідки походять мої страхи. Очисти мене так, щоб мій дух міг ще більше відкритись на Тебе. Зціли мене від браку довіри до Тебе і Твого Слова. Я прошу, Господи Ісусе, щоб Ти зцілив усе моє занепокоєння і травми, які виникли через мої невдачі та нездійснені плани. Очисти мене від усякої внутрішньої темряви і потурбуйся про рани моєї підсвідомості. Силою Твого Імені і через Твоє Слово я залишаю зараз софістику і зарозумілість, які опираються пізнанню Бога, і підпорядковую кожну думку Твоїй волі (пор. 2 Кор 10, 5). Я прошу Тебе, щоб моя душа була оновлена силою Твого Святого Духа і Твого Слова, так щоб тільки те, що правдиве, чесне, справедливе, чисте, любе, шанобливе і гідне хвали могло наповнювати мої думки (пор. Флп 4, 8).

Нехай мир Божий, який набагато більший, ніж я можу зрозуміти, тримає моє серце і душу у Христі Ісусі (пор. Флп 4, 7).

Зараз я молюся за тих, хто духовно хворий і має багато проблем. Полегши їхні тягарі і зціли їхні рани, які походять від їхніх духовних слабкостей.

Захисти тих дітей і молодих людей, які отримали цей сумний спадок. Звільни їх від депресії, страхів, неврозів і всіляких психологічних проблем. Зціли також тих, які стали психологічно хворими через невдачі у сім’ї, у школі чи на роботі. Відведи від них будь-яку думку про самогубство і звільни їх від будьякої думки, яка їх сковує.

Ісусе, будь єдиним Господом нашої душі! Своєю дорогоцінною кров’ю звільни людей, які практикують окультизм і чародійство, наслідки чого ведуть до духовної темряви і смерті. Віднови мир і спокій у цих душах! Амінь.

Молитва про зцілення сердечних ран

Доцільно читати цю молитву в моменти духовних поранень після образи, сварки або наклепу.

 

Господи Ісусе! Ось стою перед Тобою, грішний, з пораненим серцем, як сліпий. Прошу Тебе, вчини зі мною Те, що вчинив зі сліпим із Витсаїди. Ти є Той самий вчора, сьогодні й назавжди, й маєш ту саму силу, як і дві тисячі років тому, щоб мене врятувати. Можеш це зробити ще раз. Змилуйся наді мною. Візьми мене за руку. Хочу, щоб Ти мене вів за собою. Багато разів у житті я простягав руку до інших, щоб допомогли мені йти: деякі обдурювали мене; інші, втомлені, залишили мене; а ще інші, такі самі сліпі, як і я, разом зі мною загубилися. Тому, Господи, не маю бажання довіряти будь-кому. Боюся, що все це станеться ще раз. Але сьогодні хай буде інакше: Тобі, Ісусе, довіряю цілковито й безумовно. Заведи мене туди, куди тільки забажаєш. Подаю Тобі мою руку, бо хочу бути з Тобою. Прагну пересвідчитись, що Ти мене провадиш. Віддаю Тобі все моє життя. Тільки Ти насправді важливий у ньому. Хочу, Господи, як той сліпий із Євангелія, відчути, що Ти мене любиш і не цураєшся мене через мої гріхи й не лякаєшся моїх слабкостей. Ти – найкращий лікар, який любить хворого грішника. Я, Господи, перший і найбільший грішник. Але я знаю, що Ти можеш мене зцілити й хочеш щедріше роздати свою благодать там, де є гріх. Зціли мене від усього, що не дозволяє мені бачити Тебе таким, яким Ти є; бачити світ таким, яким Ти його створив; бачити інших так, як Ти хочеш, щоб я їх бачив; бачити самого себе так, як Ти мене бачиш. Звільни мене від мого неспокою і страху, від моїх комплексів, підозри й недовіри. Ти знаєш джерело всього мого болю, страху та моїх проблем. Прийми мене всього і вчини зі мною за своєю волею. Вірую, що Ти проявиш свою любов саме там, де я її потребую. Ти наповниш порожнечу мого життя своїм милосердям, оздоровиш серце смиренне, перев’яжеш мої рани. Вилікуй мої рани і змилуйся над моїм тілом. Ти можеш зцілити його так само, як зцілюєш мою душу. Поклади на мене свої руки, доторкнись до мене. Цього вистачить для мене, щоб бути оздоровленим. Показую Тобі мої немочі й хвороби. Вчини це заради любові, якою любиш мене. Вірую, що все для Тебе є можливим. Для Тебе не існує хвороб, які важко вилікувати. Для Тебе це є простим. Господи, віддаю Тобі моє життя, а особливо мій гріх. Залишаю в Твоїх руках, поранених з любові до мене, те, що маю і ким я є. Зараз віддаю Тобі мою найтяжчу хворобу, мій найтяжчий гріх, який завдає мені найбільшої шкоди й найбільше ранить. Ти знаєш його. Так само, як Ти поклав руки на сліпого, так поклади тепер і на мене. Зціли мене, змилуйся наді мною. Наповни моє серце знову миром і радістю. Вчини мене свідком Твоєї перемоги над гріхом і смертю. Хай світ довідається, що Ти живеш і любиш сьогодні тим самим незмінним Серцем Божого Сина. Амінь.

У хворобі або важкому випробуванні

О Ісусе, Ти благоволив прийняти страждання і рани ради нашого спасіння. В моїх стражданнях я часом втрачаю мужність і навіть не наважуюся сказати Небесному Отцю: «Нехай буде воля Твоя». Але, сподіваючись на Твоє милосердя і Твою допомогу, я звертаюся до Тебе. І хоч інколи я падаю духом, все ж таки я готовий прийняти всю ту скорботу, яка з волі Провидіння випала на мою долю.

Благаю Тебе, Господи, щоб мої страждання не були марними, але принесли духовну користь мені і через мене іншим людям – тим, хто ще не знає Тебе, а також тим, хто трудиться і страждає заради Тебе.

Господи, поблагослови всіх, хто мені допомагає і робить добро. Поблагослови всіх, хто теж страждає. Допоможи їм і мені позбутися бід і скорботи, а поки триває нинішнє нещастя – дай мати втіху і радість у Тобі, Подателеві життя. Амінь.

 
 
 

Авторизація

Підписатись на розсилку