Молитовник

Молитва подружжя, що не має дітей

Вислухай нас, Милосердний і Всемогутній Боже, і зішли нам благодать Твою. Будь милостивий, Господи, до молитви нашої, згадай закон Твій про помноження людського роду і будь ласкавим покровителем нашим, щоб за Твоєю допомогою зберігалося Тобою самим установлене. Могутньою силою своєю Ти з нічого все сотворив і поклав початки всього, що існує в світі, – і людину сотворив на образ свій, і високою тайною освятив союз подружжя на вказівку про тайну єднання Христа з Церквою. Зглянься, Милосердний, на рабів Твоїх цих, союзом подружнім поєднаних, коли вони благають допомоги Твоєї. Нехай буде на них милість Твоя, нехай будуть плодовиті й побачать дітей своїх аж до третього й четвертого роду, і до бажаної старості доживуть, і ввійдуть у Царство Небесне. Через Господа нашого Ісуса Христа, якому належить усяка честь, слава і поклоніння зі Святим Духом навіки. Амінь.

До матері Анни за дитину, що заблукала

Свята мати Анно, Святе Дитя твоє було для тебе вищою утіхою і пречистою радістю. О, якби я була така щаслива (був такий щасливий) і знаходила (знаходив) радість в усіх дітях моїх! Тяжко гнітить мене турбота про мою дитину, що заблукала. Турбуюся про те, що дедалі глибше занурюється він (вона) в гріх і наближається до вічної погибелі. Чого я б тільки не зробив (-ла), аби врятувати мою дитину! Не забудь же слів моїх, мого благання і жертв! Тому доручаю твоєму захисту плід мого лона, о Свята Анно. Не відмов у заступництві неспокійній дитині моїй, поки не набереться розуму, не розкається воістину і не виправить життя свого. Через Пресвяте Дитя Марії, краще за всіх чад, прошу я тебе, мати Анно, порятуй мою дитину, що заблукала, і не дай їй погубити себе! Амінь.

Молитва вагітної жінки

О Преславна Божа Мати! Змилуйся над слугою твоєю і прийди мені на допомогу в час мого болю та небезпек, з якими народжують дітей усі бідні Євині дочки. Згадай, о благословенна між жінками, з якою радістю і любов’ю Ти поспішала в нагірний край відвідати Твою родичку Єлизавету, коли вона очікувала дитину, і як чудесно позначилося Твоє благодатне відвідання на матері й на немовляткові. З невичерпного благосердя Твого даруй і мені, негідній слугині твоїй, можливість дочекатися дитини. Даруй мені таку благодать, щоб дитина, яку виношую тепер під моїм серцем, з’явившись на світ із радістю, подібно до святого немовляти Йоана, поклонялася Божественному Господу Спасителю, який із любові до нас, грішних, упокорився і сам став немовлятком. Невимовна радість, якою переповнювалося Твоє Непорочне Серце при спогляданні Твого новонародженого Сина й Господа, нехай утішить скорботу, що її належить мені перетерпіти серед болю народження. Життя світу, мій Спаситель, народжений Тобою, нехай порятує мене від смерті в годину пологів і нехай прилучить плід лона мого до числа Божих обранців. Вислухай, Пресвята Царице Небесна, смиренне благання моє і милостиво зглянься над бідною грішницею; не присором надії на Твоє велике милосердя й осіни мене, помічнице християн, цілителько хворих, Твоїм материнським покровом у час моїх мук і болю, щоб відчула я на собі, що Ти – Мати милосердя, і щоб я завжди прославляла Твою милість, яка ніколи не відкидає молитви бідних і визволяє всіх, хто звертається до Тебе в час скорботи й хвороби. Амінь.

Молитва майбутньої матері

Достославна мати Анно, Преблагий Господь зробив тебе захисницею і заступницею всіх вагітних. Наполегливо прошу тебе, поблагослови мене і мою дитину, яку я ношу під серцем, і хай Бог обдарує її найкращими рисами. Усвідомлюючи, що вже тепер, перед пологами, я відповідаю за мою дитину, благаю про допомогу твою. Випроси для мене добродійне життя, святу молитву і благородні думки. Свята мати Анно, допомагай мені у важкі хвилини мого життя. Дай мені тоді міцне терпіння і жертовну любов до Бога. І хай незабаром моя дитина через Хрещення стане чадом Божим, а через добре виховання – вірним чадом святої Церкви Господа. Свята мати Анно, на тебе сподіваюся. Амінь.

Мати Анно, випроси для мене дитину

О Боже, Ти встановив Подружжя для підтримки людського роду і покликав мене у цей стан. Поблагослови ж мене дитиною заради заслуг і заступництва Пречистої Богоматері Марії і Святої Анни. Подивись, Отче премилостивий, на заповітне бажання моє і допоможи здійснити його! З вдячності до Тебе я буду завжди бачити в дітях моїх вираз безмежної доброти Твоєї і буду виховувати їх для служіння Тобі, щоб Твоє Святе Ім’я через мене і нащадків моїх прославлялося б із роду в рід. Ради цього благаю Тебе через Христа, Господа нашого. Амінь.

Молитва подружжя

Ісусе, Царю і поєднання всіх сердець, пануй у наших серцях. Вчини, щоб ми щоденно любили одне одного чистою і самовідданою любов’ю, повною самопожертви і взаємного служіння. Хай ніщо не буде для нас важке, велике, прикре, щоб ми могли засвідчити одне перед одним, що ми зв’язані на смерть і життя міцним вузлом любові, що ми належимо одне одному і маємо обов’язок допомагати собі взаємно за будь-яких обставин.

Дай нам дар терпеливості по відношенню до наших вад і поганих звичок. Жодний з нас не позбавлений вад, які можуть дратувати і знеохочувати.

Допоможи нам, Господи, щоб ми вміли їх не помічати, не реагувати на них, не чіплятися кожного слова чи дрібниці. Боже наш і Господи, наділи нас даром миру і взаємної пошани. Хай наші діти і внуки бачать, з якою делікатністю і сердечністю ми ставимося одне до одного, які ми уважні й чуйні до всього, що є вираженням найкращих почуттів по відношенню одне до одного.

Додавай нам сил, щоб ми вміли особливо в дні хвороби і глибокої старості піклуватися одне про одного, взаємно собі допомагаючи і несучи полегшення у ці важкі хвилини.

Просимо Тебе: надихни нас духом взаємної допомоги у формуванні в нас досконалішого Божого життя. Спаси наші душі, щоб ми могли разом радіти в небі так, як разом ми пройшли крізь ціле життя.

Молитви для подружніх пар

Боже, Отче Небесний, котрий нас нерозлучно поєднав святим таїнством Подружжя, дай нам ясне уявлення про обов’язки нашого стану і вірну, святу любов, щоб ми жили як діти святих і завжди могли брати участь у благодатях цього таїнства. Вчини, Господи, щоб ми жили у побожності і взаємоповазі та добрим прикладом підтримували одне одного. Дай нам лагідність і любов, щоб мир Твій панував між нами. Якщо захочеш зіслати на нас прикрощі й страждання, дай нам також Твоєї благодаті, щоб ми терпеливо і віддано Твоїй святій волі їх переносили. Ласкаво нас благослови і дай нам мудрість у використанні земних благ. Благослови, щоб ми наших дітей, як Твоїх, гарною наукою і прикладом для Тебе і для неба виховували, пам’ятаючи про борг, який за них перед Тобою ми муситимемо віддавати. Господи, вчини так, щоби в усьому поєднані добром, ми разом слідували до неба. Амінь.

 

*


Господи, ми щасливі, тому що любимо Тебе.

Наша любов іноді блукає. Отже, ми просимо Тебе про допомогу в дотриманні наших зобов’язань чесності, вірності та взаємного відшукування себе.

Не дозволь, щоб наші жести і вчинки були проявом дріб’язковості чи егоїзму.

Не бережи нас від важкої любові, але застерігай, коли ми випробовуємо Твоє терпіння.

Тобі ми жертвуємо наш запал, силу нашої любові, свідчення нашого подружнього покликання.

Ми визнаємо, що ми міцні нашою вірою в Тебе, котрий є Любов.

У всьому Ти будь нашим Батьком і Батьком наших дітей. Мати Божа і Мати наша, ми хочемо жити, беручи приклад з Твоєї цілковитої покори по відношенню до волі Отця.

Тобі ми ввіряємо нашу любов.

Хай кожен її жест буде відображенням вічності.

Випроси нам силу Святого Духа, коли ми відчуватимемо втому і самотність.

Будь з нами, о Маріє!

 

*


Боже, дякуємо Тобі за щасливі дні нашого подружнього життя, за ранки, коли ми прокидаємося щасливими від того, що маємо роботу, наших дітей, нашу домівку.

Дякуємо Тобі за час, коли ми розмовляємо одне з одним, і за час, коли ми розуміємо один одного без слів і навіть жестів.

Дякуємо Тобі за наш домашній затишок. За наш вільний час, за взаємну довіру.

Дякуємо Тобі за те, що ми не мусимо обмежувати і пригнічувати одне одного, що ми навчилися поважати одне одного так, щоб поважати інших.

Дякуємо Тобі, Господи, що, незважаючи на бурі у нашому подружньому житті, ми досягли цього омріяного берега.

Про вірність покликанню до життя в самотності

Всемогутній Боже в Трійці Святій Єдиний, Сотворителю усього створіння i Подателю життя, стаю перед Тобою, як Твоє дитя, як Твій недостойний і грішний слуга, щоб просити Тебе про благодать виконання Твоєї волі і про вірність у покликанні до життя в самотності, до якого, як вірю, Ти мене покликав. Tи, Всеблагий Отче, знаєш найкраще, що мені потрібно, i ведеш мене до себе простою дорогою. Ти дав мені заповіді. Ти дав свого возлюбленого Сина, який показує мені дорогу. Духу Святий, допомагай мені приймати правильні рішення, згідно з Твоєю волею. Хочу виконувати свої щоденні обов’язки якнайкраще, хочу бути знаряддям у Твоїх руках, Господи. Прагну служити ближнім, ділитися своїм талантом, кожною хвилиною свого життя i завжди прославляти Твою величність і Твою любов до кожного. Хочу з покірністю і з відданням волі Божій щодня повторювати за Марією, найвірнішою слугинею Господньою: «Fiat!», «Нехай мені буде за словом Твоїм!» Нехай буде воля Твоя, Господи, нині і завжди! Aмінь.

Про вірність подружньому покликанню

Всемогутній Боже, Tи встановив подружжя, щоб чоловік і жінка освячувалися взаємно і, співпрацюючи з Тобою у справі створіння, приносили на світ нащадків. Прошу Тебе, пильнуй і підтримуй подружжя i родини. Сьогоднішній світ переживає кризу тотожності подружжя i родини, отже, прошу Тебе, Господи Ісусе, про зцілення подружжя і родин. Віднови в них віру в красу і силу любові. Вчини, щоб подружжя було одне до одного доброзичливими i щоб оточували одне одного пошаною. Духу Святий, дай їм свою міць до виконання завдань, які на себе прийняли, складаючи подружню присягу. Будь для них світлом і міццю, щоб вони змогли протистояти сучасним поганим течіям. Вчини, щоб у важких хвилинах були одне одному підтримкою і своїм дітям давали приклад гарної християнської поведінки. Нехай святе Сімейство з Назарету буде для них прикладом, як виповнити Твою волю. Амінь.

Молитва молодих після шлюбу

Подай нам, Господи, десницю Твоєї небесної помочі, щоб ми дотримали вірності в шлюбованій любові та подружній чесності аж до смерті. O милостивий Ісусе, котрий своєю присутністю на весіллі у Кані Галілейській освятив подружній зв’язок, прийди також і до нас та залишся з нами. Поблагослови наші молитви і працю, щоб наше житло ставало подібним до Твого Небесного помешкання i щоб ми колись після земних трудів могли дочекатися вічного весілля в небі.

 
 
 

Авторизація

Підписатись на розсилку