Контроверсійні теми

З ким поведешся - від того і наберешся

chyste sertseЩо значить мати чисте серце? Чи це реально? Тереза від Ісуса, яка мала містичні пережиття, розкриває свої таємниці.

Любити усім серцем...

Чисте серце - це серце, вільне від прив'язаностей, а водночас воно знаходиться в глибокому сопричасті з Богом. Людина з таким серцем горить любов'ю до Бога, яка бере верх над іншою, меншою любов`ю.

Така людина реалізує основну заповідь, яку ми чуємо в Біблії: любити усім серцем, усією душею, з усіх своїх сил (Втор 6, 5). Тому це благословення не варто обмежувати лише цнотливостю або чистотою у сфері еротичного бажання. Людина з чистим серцем має чисте ціле нутро, тобто почуття, думки, волю і пам'ять.

Як до такої чистоти виховувала свята Тереза від Ісуса? Яких порад дасть тим, хто хоче жити благословенням чистого серця?

Не бійся своєї чуттєвості!

Щодо статевого пожадання, свята з Авілі радила зберігати спокій і терпеливість. Не демонізувала потягу нашої тілесної природи. На лист свого рідного брата Лаврентія, стривоженого питаням "статевого пожадання", Тереза відповіла таким чином: "Щодо непристойності, про які мені, ваша милість розповідає, не звертай на них ніякої уваги. [...] З благодаттю Божою поступово заспокоїться, якщо не будеш на це звертати уваги" (Листи 177, 7).

А через два тижні у наступному листі до брата знову напише: "Що стосується цього пожадання , щоби всього досвідчити, як я вже казала тобі, я добре бачу, що це не є справа, на яку варто було б звертати увагу, і тому не слід до нього прив'язувати ваги. Вчений богослов мені колись розповів, що до нього прийшов дуже пригнічений чоловік через те, що всякий раз, коли він приймав святе Причастя, відчував великі спокуси (набагато більші, ніж твоя), так що йому радили приймати Причастя тільки раз на рік, з огляду на обов'язок. І той же вчений богослов, однак був людиною одухотвореною, зрозумів його слабкість і сказав йому, щоб він не звертав на них уваги і приймав Причастя кожні вісім днів. Якщо позбувся страху, позбувся також і цих пожадань. Тому й ваша милість хай не звертає на них уваги" (Лист 182, 5). Тереза хоче, щоб людина подружилась зі своєю тілесністю, пізнав закони, які нею керують і не боявся того, що випливає з природи. Останньою порадою, яку Тереза дала Лаврентію, що так  перейнявся своїм безсиллям щодо своєї тілесної чуттєвості, було відіслання його до довіреного священика і заохочення, щоб у разі занепокоєння, розмовляв з ним про ці справи.

Спільнота чистих сердець

Вхід у близькі відносини з Богом вимагає турботи про чистоту серця, тому що саме "з серця виходять" всі речі, які "роблять людину нечистою" (Мт 15, 19-20) і не подобаються Богові. У прямуванні до чистого серця необхідно відмовитись від усього, що не є Богом. Без цієї серйозної роботи над очищенням серця не можливо життя в глибокому сопричасті з Богом. Свята Тереза від Ісуса знала це, коли у “Шляху досконалості” дала молодій спільноті з монастиря св. Йосифа багато порад, серед яких на перший план виходить саме ідеал "чистої любові" або "чистої духовної любові".

chyste-sertse2

Згідно думки святої чиста любов - це перш за все любов безкорислива, вільна від егоїзму, що практикується у вчинках, а не стосується тільки почуттів. Це любов жертовна, на зразок тієї, яку мав Ісус, справжній "капітан любові" (Шлях 6, 9). Це любов, що переживається у сопричасті, ділить радощі і прикрощі з іншими (Шлях 7, 6-7). Це любов, що базується не на відчуттях краси або симпатії, але на важливих цінностях триваючих вічно (Шлях 6, 3). Людей, які люблять по-справжньому і чисто, вона описує наступними словами: "Не задовольняються вони любов'ю такої жалюгідної речі, якою є тіло, яким би не було прекрасним і милим. Краса цих речей, буде для них причиною для прослави Того, Котрий їх створив, але не зупиняться на них. Не зупиняться на них, щоб любити їх, тому що вони добре відчувають, що любили би тоді пусту примару і гналися би за тінню і не сміли би вже потім без глибокого сорому говорити про Бога,  що Його люблять" (Шлях 6, 4).

“З ким поведешся - від того і наберешся”

Благословення чистого серця пов'язане з обіцянкою оглядання Бога. Людина по мірі здобування своєї внутрішньої свободи від створінь набуває здатність все ясніше бачити Бога очима віри. Це вміння буде одним з найважливіших для св. Терези від Ісуса, коли вона буде нам говорити про молитву. В Книзі життя ми знаходимо її знаменні слова: "Дивись на того, хто дивиться на тебе" (КЖ 13, 22).

tabernakulum

Варто уважно прочитати цілу 26 главу “Шляху досконалості”, звертаючи увагу на кілька важливих речей: стосунки двох друзів, зустріч, відкриті очі душі. "Я не вимагаю від вас великих роздумів про Нього, ні спромогтися на прекрасні, високі думки і почуття - я вимагаю тільки, щоб ви на Нього дивилися. А хто вам може це заборонити?" (Шлях 26, 3).

Можна сказати, що Тереза виявила глибокий двосторонній зв'язок між молитвою, тим перехрестям двох поглядів, і чистим серцем. Найкращий же спосіб набуття цієї чистоти серця у терезіанській школі - перебування поруч з Богом - близько Того, Який є ідеально чистий - і погляд на Нього очима душі. Як говориться: “З ким поведешся - від того і наберешся”.

Отець Юзеф Кухарчик OCD

 

По темі

Містичка з характером - свята Тереза Авільська, Діва і Вчитель Церкви

Слідами св. Терези Авільської - до червоного корпусу університету ім. Т. Шевченка

Святий Йоан від Хреста



 
 
 

Авторизація

Підписатись на розсилку