Духовність

Вчинок милосердя для тіла ближнього: одягнути нагих

2016-03-03-adzec-02Відсутність одягу виставляє людину на глузування з боку інших людей; особа втрачає свою гідність, стає знедоленою і беззахисною. Причиною оголення і всієї гами негативних почуттів, з ним пов'язаних, є, у більшості випадків, власний гріх, якщо під його впливом людина опускається на дно свого існування, або ближнього, коли люди, наповнені спрагою матеріальних речей, прямо або побічно позбавляють одягу та гідності багатьох людей у цьому світі.

Ми, християни, добре знаємо, що в такому разі маємо робити. Знаємо про вчинок милосердя – нагих одягнути, який подається нам у Катехизмі Церкви, засновуючи своє вчення на Слові Божому. Дати одяг нагим вважалося у Старому Завіті добрим вчинком, повним милосердя. Товит так повчав свого сина: "Хлібом своїм поділися з голодним і одягом з голим" (Тоб 4, 16). Для ізраїльтянина одяг був таким же важливим, як хліб і вода. Згадує про це мудрець Сирах: "Головне для людського життя: вода,  хліб,  одяг і будинок, щоб приховати сором" (Сер 29, 24).
Біблія ясно навчає і дає зрозуміти, що відкривати наготу не є чимось здоровим і природним, це часто веде до приниження людини, є знаком кари і ганьби. Святе Письмо не знає випадків, коли позбавлення одягу сприймається інакше, ніж у поєднанні з приниженням.
Одяг захищає  і забезпечує людську гідність. У контексті такого підходу належить помістити драматичну сцену оголення Ісуса перед бичуванням: "Солдати ж, що розп'яли Ісуса, узяли Його одіж і розділили на чотири частини, кожному солдату по частині; взяли і туніку" (Йо 19, 23).
У годину своєї смерті беззахисний Ісус пізнав руйнівні наслідки нестачі одягу. Виставлений на загальний огляд, ще більше став об'єктом образ і глузувань. Спаситель взяв на себе  терпіння, яке пов'язане з оголенням.

2016-03-03-adzec-01-bigСвятий Мартін ділиться половиною плаща з голим бідняком

 

Одягнути нагих – це один з основних обов'язків дотримання права і справедливості. Забезпечення одягом і турбота про те, щоб ніхто з оточуючих не залишився голим, є умовою гармонійного суспільного життя. Віддати кому-небудь свій одяг є в Біблії свідченням щирості і братства (1 Сам 18, 3-4). І немає нічого дивного у тому, що – як у випадку втамування голоду і спраги – образ Останнього Суду у вченні Ісуса (Мт 25, 31-46) має у собі проголошення нагороди і покарання також у тому, що стосується одягання нагих.
Христос говорить тим, хто після смерті буде з Ним у Царстві Небесному: "[Я] був нагий, і ви одягнули Мене" (Мт 25, 36); тим же, хто буде засуджений на "вічний вогонь": "[Я] був нагий, і ви не вдягли Мене" (Мт 25, 43). У цих словах Ісус ототожнюється з тими, хто відчуває нестачу в одязі, таким чином, одягнути голого – це значить подарувати свою одежу Христу.
Знаком Божого благословення є достаток хліба і одягу, а наслідки прокляття – голод і нагота. Несучи допомогу тим, хто потребує одягу, ми співпрацюємо у підтвердженні милосердя як знаку благословення, яке зближує та об'єднує людей.
Відмовляючи іншим в одязі, ми можемо переконати їх, що, залишені людьми, вони були залишені Богом. Між тим, навіть у ситуації найбільших гріхів щирий жаль за скоєне зло творити так, що останнім словом Бога завжди з'являється прощення.
Якщо ми говоримо про вчинки милосердя для тіла ближнього, ми повинні мати свідомість, що навколо нас є бідні люди і їм треба допомагати, особливо під час Великого посту. У цей період підготовки до свята Пасхи ми покликані Богом до більших вправ у вчинках милосердя.
Мука, Смерть і Воскресіння Христа – це прояв найбільшого милосердя Бога щодо нас – грішних. Бог наш Батько, а ми Його діти, тому дуже актуальним для нас є заклик Папи Франциска на Рік Милосердя: "Милосердні, як Отець". І навіть, якщо ми не маємо нагих навколо себе, то можемо їм допомогти через благодійні організації.

2016-03-03-adzec-00

 Сим і Яфет прикриває наготу Ноя, свого батька. Tissot James, 1892

 

Наприклад, віднести старий, але ще гарний одяг в "Caritas": члени цієї католицької організації мають більший контакт з бідними людьми. Через їх посередництво ми можемо виконати вчинок милосердя – нагих одягти – і таким чином виконати обов'язок християнської любові, прийти з допомогою до тих, хто перебуває в скруті і приниженні, повернути їм почуття людської гідності, а для себе отримати нагороду від милосердного Отця. "Давайте, і буде дано вам" (Лк 6, 38).
Отець Олександр Семінський

Джерело - catholic.by


 
 
 

Авторизація

Підписатись на розсилку